Situatia Economica

The new Dollar Bill
Este foarte improbabil sa nu fi auzit despre criza finnanciara care este in plina desfasurare. Acest articol va incerca sa vorbeasca pe marginea acelui subiect si sa explice trei lucruri: ce se intampla, cum sa ajuns aici, si ce insemna ascasta criza pentru noi.

Ce se intampla

Intelegerea sistemului bancar American este necesara pentru a intelge ce se intampla. Pana nu de mult sistemul bancar avea doua ramuri diferite. Prima parte consta in bancile depositare care sunt folosite de majoritatea populatiei (depository institutions). Aceste banci iau depositele de la oameni de rand si le investesc.

A doua parte sunt bancile de investiti (Invesment banks). Spre deosebire de bancile de depositare, bancile de investi nu iau deposite de la populatia generala—ele se imprumuta din anumite surse si finantiaza proiecte sperand sa faca bani din diferenta de dobande.

In urma cu opt ani politica inceputa de banca federala a vazut scaderea la costul de a imprumuta bani. Multe banci au inceput sa imprumute excesiv. O mare parte din aceste imprumuri sau facut catre domeniul imobiliar. Spre deosebire de bancile depositoare, bancile de investiti au investit mult mai agresiv in acest domeniu si au creat vehicule de investiti care au fost foarte profitabile.

Din pacate--ca in cazul Egiptului in timpul lui Iosif—aceasta perioada nu a fost pe un timp nelimitat. In 2007, preturile la imobiliare au inceput sa scada si vehiculile de investiti au inceput sa piarda bani. Spre deosebire de Iosif-- care a pus la o parte ceva din profitul anilor buni — bancile de investiti au maximizat profitul pe termen scurt si cand au trebuit sa isi plateasca datoriile nu au mai putut.

Ca atare, sistemul bancilor de investiti americane a implodat banca Lehman Brothers a falimentat, Bear Stearns si Merrill Lynch au fost cumparate pentru ca erau in prag de faliment, iar ultimele doua: Morgan Stanley si Goldman Sachs sau facut banci depositare.

Pentru ca aceste banci erau o parte semficativa a econimiei, falimentul modelului lor de business a facut ca restu sistemului bancar sa fie temator si sa nu mai imprumute de la unul la altul. La ora actuala Guvernul incearca sa cumpere morgage-ulire de la banci pentru a mari lichiditatea banilor,reduce frica, si a debloca system-ul.

Cum sa ajuns aici

Aceasta este intrebarea pe buzele tuturora in ziua de azi. Raspunsul technic este ca oameni au investit prea mult in case si au presupus ca preturile vor fi intr-o continua crestere. Daca ne uitam la Biblie vedem ca doua lucruri caruia lui Dumnezeu nu ii plac, dar au fost presente aici.

Primul este lacomia. Este foarte ironic, dar in ani inainte de a falimenta, bancile de investiti au avut cei mai profiabili ani din istorie. Din pacate aceste profituri au fost facute pe investiti care aveau fundatile subrede si ca in pilda cu casa facuta pe nisip cand furtuna a venit totul sa prabusit.

Al doilea motiv este nesinceritatea. Cand liderul tari spun ca economia este foarte solida ca dupa cateva zile sa sa declare ca economia este intr-o criza fara precedent nu stiu daca putem sa le cerem mai mult directorilor de banci. Din pacate, in ultimul an directori bancilor au declarat de nenumarate ori jumatati de adevarari sau neadevaruri clare, care au slabit increderea in sistem. Asa ca, atunci cand furtuna a venit, nu este de mirare ca fiecare a luat-o pe cont propriu si anumite companii a falimenat.

Deci vedem ca in pofida faptului ca la prima vedere motivele par sa fie de o natura technica la radacina problemei stau lucruri de care Biblia vorbeste si ne atentioneaza.

Ce inseamna asta pentru noi si America

Pentru romanul-american de rand aceasta criza doare, dar nu chiar atat de mult. Cu toate ca aceste falimente au facut ca unii oameni sa piarda bani, bancile de investiti iau bani de la oameni care sunt foarte bogati asa ca foarte putini Romani-Americani au avut de a face cu Lehman, Goldman, sau alte banci de investiti. In schimb, majoritatea bancilor la care romani-americani au bani sunt asiguarate de guvern (FDIC) pana la 100,000 pe account (200,000 for joint account). Deci verificati sa vedeti daca banca dumneavoasta este asigurata de FDIC. Daca nu transferativa bani la o banca asigurata. Daca aveti mai mult de 200,000 este prudent ca sa va descideti conturi la mai multe banci.

Alt lucru bun pe termen scurt este faptul ca congresul va ajuta bancile pentru ca v-a implementa (daca nu a implementat deja) un plan in care v-a cumpara vehiculele de investiti in imobiliare de la banci. Daca guvernul v-a pune in aplicare acest plan situatia se v-a ameliora si riscul de faliment a bancilor se v-a reduce semnificativ. Mai mult este probabil ca si valoarea actiunilor la bursa v-a creste.

Concluzi

In articolul trecut citasem Eclesiastul 1:9 care spune ca ce “a fost va mai fii, ce sa facut se va mai face, nu este nimic nou sub soare.” In acest articol am vazut cum acest pasaj este inca valabil impofida super-comuputerilor si intelectualitati ridicate Wall Street a implodat din cauza lacomiei si nesiceritati.

Parte buna este ca se pare ca Guvernul va actiona si va restaura ordinea pe termen scurt si mediu. Din pacate pe termen lung aceasta actiune va avea repercusini pentru ca America a avut o reputatie foarte buna avand un sistem capitalist cinstit in care guvernul nu se amesteca.

Daca suntem pesimisti putem sa zicem ca aceasta actiune este cea ce ne avertizeaza Solomon in Proverbe 22:1 unde scrie ca o “un nume este mai de dorit decat o bogatie mare” si pe termen lung vom ramane si fara bogatie si fara reputatie. Daca suntem optimisti putem sa spunem ca aceasta criza este o binecuvantare ascunsa pentru ca Dumnezeu a trezit liderii la realitate. Ca atare in loc sa ne ocupam numai de inginerii financiare sa reincepem sa ne redresam industria producatoare (vedeti ajutorul de 25 de miliarde care se pare ca va fi dat la GM, Ford , si Chrysler) si sa avem o economie care este dependabila pe termen indelungat.

In opinia mea personala cred ce trebuie sa ne concentram la cea ce putem facem. Nu suntem senatori, sefi de stat, sau de banci. Deci este foarte probabil ca putem sa facem ceva direct sa salvam economia. Ce putem sa facem este sa ne rugam ca Dumnezeu sa le dea intelepciune liderilor actuali si care vor veni ca sa nu mai repete greselile trecutului. Cum Dumenzeu sa indurat in trecut nu vad de ce sa nu aiba har si in momentul acesta daca noi suntem sinceri.

Pentru intrebari sau sugestii va rugam sa adresati email la adresa: autor@plescuta.com
Or leave Feedback at the section Blogul Unui Prieten